Unicert Greece
Τηλ.: (+30) 210 38 01 129 - 130, 210 38 28 000

SEnDIng-“Sector Skills Alliance for the design and delivery of innovative VET programs to data science and Internet of things professionals”

Προϋπολογισμός Έργου

982.537,00 €

Διάρκεια

36 μήνες (1/12/2017-30/11/2020)

Κωδικός Έργου

591848-EPP-1-2017-1-EL-EPPKA2-SSA

Χρηματοδότηση

ERASMUS+ (Βασική Δράση 2 «Συνεργασία για καινοτομία και ανταλλαγή καλών πρακτικών-Τομεακές Συμμαχίες Δεξιοτήτων»)

Ιστοσελίδα Έργου

Εταίροι

Η Επιστήμη Δεδομένων (Data Science) και το Διαδίκτυο των Πραγμάτων (Internet of Things) συγκαταλέγονται μεταξύ εκείνων των τεχνολογιών που επηρεάζουν τις δεξιότητες και ικανότητες που η αγορά εργασίας απαιτεί από τους επαγγελματίες Πληροφορικής. Η προβλεπόμενη έλλειψη δεξιοτήτων, μαζί με την ταχεία και συνεχή εξέλιξη της Επιστήμης Δεδομένων και του Διαδικτύου των Πραγμάτων, καθώς και η εφαρμογή των τεχνολογιών αυτών σε πολλαπλούς τομείς της οικονομίας, καθιστούν τις δεξιότητες που απαιτούνται από τα σχετικά επαγγελματικά προφίλ απαιτητικές και την ανάγκη συνεχούς βελτίωσής τους επιτακτική.

Στο πλαίσιο αυτό, κύριος σκοπός του έργου είναι να αντιμετωπιστεί το κενό των δεξιοτήτων των επαγγελματιών των πεδίων της Επιστήμης των Δεδομένων και του Διαδικτύου των Πραγμάτων του Τομέα Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών (ΤΠΕ) και να τους παράσχει γνώσεις, δεξιότητες και ικανότητες που να ανταποκρίνονται στις ανάγκες της αγοράς εργασίας. Προκειμένου να επιτευχθεί αυτός ο στόχος μέσω του Έργου θα αναπτυχθούν δύο προγράμματα επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης προσανατολισμένα προς το μαθησιακό αποτέλεσμα, χρησιμοποιώντας καινοτόμες μεθοδολογίες διδασκαλίας και κατάρτισης. Κάθε πρόγραμμα θα παρέχεται σύμφωνα με το μεικτό μοντέλο μάθησης που ενσωματώνει την εκμάθηση κατά την εργασία. το Έργο συμμετέχουν δώδεκα εταίροι από την Ελλάδα (Πανεπιστήμιο Πατρών, Ελληνική Εταιρεία Επιστημόνων και Επαγγελματιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών (ΕΠΥ), Ολυμπιακή Εκπαιδευτική και Συμβουλευτική Ε.Π.Ε., Yodiwo, Μηχανογραφική Ε.Π.Ε., Unicert), Βουλγαρία (Bulgarian Association of Software Companies-BASSCOM, European Software Institute - Center Eastern Europe, Code Runners, Nemetschek), Κύπρο (Πανεπιστήμιο Κύπρου) και Ιρλανδία (Universal Learning Systems) με διαφορετικό προφίλ ο κάθε εταίρος, εμπειρογνωμοσύνη και φιλοσοφία (ιδρύματα ανώτατης εκπαίδευσης, πάροχοι επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης, συνδέσμους επιχειρήσεων πληροφορικής, ΜΜΕ και ένας οργανισμός πιστοποίησης) που έχουν κοινό όραμα να ενισχύσουν την ευρωπαϊκή αγορά εργασίας με επαγγελματίες της Επιστήμης των Δεδομένων και του Διαδικτύου των Πραγμάτων με υψηλά προσόντα.


Στόχοι του έργου

  • Κάλυψη της έλλειψης δεξιοτήτων επαγγελματιών πληροφορικής που δραστηριοποιούνται στην περιοχή της Επιστήμης Δεδομένων και του Διαδικτύου των Πραγμάτων.
  • Παροχή δεξιοτήτων σε επαγγελματίες πληροφορικής που δραστηριοποιούνται στην περιοχή της Επιστήμης Δεδομένων και του Διαδικτύου των Πραγμάτων, οι οποίες είναι καθολικά αναγνωρίσιμες μεταξύ των Ευρωπαϊκών χωρών.
  • Σχεδιασμός ενός σχήματος αναφοράς για τις γνώσεις, τις δεξιότητες και τις ικανότητες που απαιτούνται από τους επαγγελματίες πληροφορικής που δραστηριοποιούνται στην περιοχή της Επιστήμης Δεδομένων και του Διαδικτύου των Πραγμάτων. Ο σχεδιασμός του σχήματος αναφοράς θα γίνει σύμφωνα με Ευρωπαϊκά πλαίσια αναφοράς, πρότυπα (π.χ. ECF και ESCO).
  • Σχεδιασμός και υλοποίηση δύο προγραμμάτων επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης τα οποία θα είναι αρθρωτά, θα στηρίζονται σε μαθησιακά αποτελέσματα και θα στοχεύουν επαγγελματίες πληροφορικής που δραστηριοποιούνται στην περιοχή της Επιστήμης Δεδομένων και του Διαδικτύου των Πραγμάτων.
  • Σχεδιασμός ενός πλαισίου πιστοποίησης των δεξιοτήτων και ικανοτήτων των καταρτιζόμενων.

Εκροές του έργου

  • Αναφορά των επιθυμητών μαθησιακών αποτελεσμάτων των επαγγελματικών εκπαιδεύσεων όσον αφορά τις ικανότητες, τα προσόντα, τις γνώσεις και τα επίπεδα επάρκειας των επαγγελματιών των πεδίων της Επιστήμης των Δεδομένων και του Διαδικτύου των Πραγμάτων του Τομέα Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών (ΤΠΕ).
  • Ένα κοινό σχέδιο αναφοράς των δεξιοτήτων, των δεξιοτήτων, των γνώσεων και των επιπέδων επάρκειας των επαγγελματιών των πεδίων της Επιστήμης των Δεδομένων και του Διαδικτύου των Πραγμάτων του Τομέα Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών (ΤΠΕ).
  • Δύο εκπαιδευτικά προγράμματα σπουδών προσανατολισμένα προς το μαθησιακό αποτέλεσμα, ένα για τους επαγγελματίες των πεδίων της Επιστήμης των Δεδομένων και το άλλο για τους επαγγελματίες του Διαδικτύου των Πραγμάτων. Τα αναλυτικά προγράμματα θα περιλαμβάνουν τουλάχιστον πέντε εκπαιδευτικές ενότητες. Στην περίπτωση των επαγγελματικών εκπαιδεύσεων για τους επαγγελματίες των πεδίων της Επιστήμης των Δεδομένων: (i) Python για την Επιστήμη των Δεδομένων, (ii) Στατιστική για την Επιστήμη των Δεδομένων, (iii) Αποθήκευση και Ανάκτηση Δεδομένων, (iv) applied machine learning and Data Visualization (v). Στην περίπτωση των επαγγελματικών καταρτίσεων για τους επαγγελματίες Διαδικτύου των Πραγμάτων: (i) έξυπνες πόλεις και κατοικίες, (ii) wearables, (iii) παρακολούθηση θέσης (location tracking), (iv) ασφάλεια και (v) τεχνολογίες επικοινωνιών.
  • Εκπαιδευτικό υλικό για την υλοποίηση των δύο προγραμμάτων, το οποίο θα καλύψει 200 ώρες ασύγχρονης επιμόρφωσης on-line (100 ώρες για την Επιστήμη των Δεδομένων και 100 ώρες για το Διαδίκτυο των πραγμάτων) και 20 ώρες δια ζώσης κατάρτισης.
  • Τη μεθοδολογία της κατάρτισης (online, δια ζώσης και μάθηση βασισμένη στην εργασία- work based learning) για την παροχή των προγραμμάτων Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης στους καταρτιζόμενους.
  • Μεθοδολογία για την αξιολόγηση των εκπαιδευομένων κατά την παράδοση των προγραμμάτων Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης.
  • Μηχανισμός για την πιστοποίηση των δεξιοτήτων και των ικανοτήτων που παρέχονται στους ωφελούμενους της Δράσης.
  • Τρία workshop που θα διοργανωθούν στην Ελλάδα, την Κύπρο και τη Βουλγαρία για την προώθηση των δραστηριοτήτων του έργου στους ενδιαφερόμενους και τις κύριες ομάδες-στόχους.
  • Εργαλεία για τα ιδρύματα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, τους φορείς παροχής επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης και τις επιχειρήσεις.
  • Ημερίδα που θα διοργανωθεί στην Ελλάδα και θα παρουσιάζει σε όλους τους ενδιαφερόμενους τα βασικά αποτελέσματα του έργου, το σχέδιο βιωσιμότητας και τον τρόπο με τον οποίο τα αποτελέσματά του μπορούν να αξιοποιηθούν περαιτέρω από ιδρύματα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, παρόχους Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης και επιχειρήσεις.

Ομάδα Στόχος

  • Επαγγελματίες πληροφορικής που απασχολούνται στον Τομέα των Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών (ΤΠΕ), αλλά και σε άλλους τομείς της οικονομίας (π.χ. οικονομικές υπηρεσίες, ενέργεια, εφοδιαστική αλυσίδα)
  • Επιχειρήσεις
  • Πάροχοι Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης
  • Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα
  • Φορείς χάραξης πολιτικής